Zijdelings

ang, lang geleden, in de middeleeuwen, hadden koningen een minstreel of bard in dienst. Het was zijn taak om – naast lof op de koning te bezingen – plechtige gebeurtenissen kunstig te omlijsten. De minstreel zong liederen, maakte muziek en poëzie en vertelde verhalen. Vaak over actuele gebeurtenissen en personen. Ze componeerden niet alleen zelf, maar brachten ook volksliederen en stukken van anderen.

Tegenwoordig hebben we een Dichter, Denker, Fotograaf, Componist, Historicus, Stripmaker, Theoloog en Kunsthistoricus des Vaderlands. Een nogal solistische invulling, als je het ons vraagt. Tijd voor een meerstemmig geluid. Tijd voor het oprichten van een Koor des Vaderlands!

Koor des Vaderlands ziet zichzelf niet de lof op de koning bezingen (al zullen we van harte bijdragen aan het opluisteren van Koningsdag), maar streeft een brede taakopvatting na met een groot maatschappelijk engagement.

Koor des Vaderlands wil iets betekenen. Op feesten en op herdenkingen. Van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag tot Ketikoti en de Roze Westerdagen. En ook bij het Leids of Gronings Ontzet, de klimaatmars, internationale vrouwendag, de prijsuitreiking van de Annie M.G. Schmidt Prijs, de Akademiepenning, de Holocaust Memorial Day of het Gouden Kalveren Gala. Bij gebeurtenissen die ons raken, of zomaar op momenten waarop we ons verbonden voelen. Op radio en televisie, in een concertzaal of midden op de markt. We willen klank geven aan Nederland.

Hooggestemd? Wellicht, maar altijd met de voeten in de klei. Geen gezemel over night and day, God zij geloofd en geprezen of loze bonkie bonk met geile bitches. Koor des Vaderlands zingt muziek met teksten die ergens over gáán.

oor des Vaderlands is een initiatief van dirigent Tijs Krammer. Hij was eerder oprichter en dirigent van de prijswinnende koren Be Sharp!, Divina, Leeuwenhart en Vocalicious. Hij is nu muzikaal leider van vocal groups Twelve en Fuse. In 2019 startte hij een nieuwe groep aan het Amsterdams Conservatorium: East Dock Voices. Tijs arrangeert voor uiteenlopende professionele groepen zoals Intermezzo, The Gents, Wishful Singing, Frommermann en het Vlaams Radiokoor. En straks ook voor Koor des Vaderlands natuurlijk.

We kiezen Amsterdam als standplaats en repeteren vanaf maart 2022 op de maandagavond in de Meevaart, vijf minuten lopen vanaf Muiderpoort. Maar Amsterdam is voor ons niet het centrum van de wereld, we kijken verder dan de ring. Het streven is om tien of vijftien keer per jaar door heel Nederland op te treden.

Voel je welkom om met ons mee te doen. We zoeken vijfentwintig mannen en vrouwen (mensen eigenlijk) tussen de 30 en 50 jaar (dat mag ook je innerlijke leeftijd zijn), met een goede stem en ruime interesse in wat er speelt in de samenleving. Een laagdrempelige stemtest hoort er wat ons betreft bij, maar je hoeft niet vloeiend van blad te kunnen zingen. De audities zijn op maandagavond 21 en 28 februari 2022. De contributie zal ongeveer 40 euro per maand zijn. Indien mogelijk naar draagkracht.